58. Julfirande
Tankar om julen. Hur och varför firar vi?
Snurra du min värld
Tiden går så snabbt, så snabbt i dessa höga energier - strax så är det jul igen. De senaste månaderna har det "snurrat" snabbt inom mig. Ofta när energierna har varit extra höga har jag fått Ted Gärdestads gamla låt "Snurra du min värld" i huvudet. Häromdagen lyssnade jag mer noga på texten i låten. Den lyder:
"Min värld, min värld du är så stor
Av tankar styrs din färd,
långt mera kloka än man tror,
så snurra du min värld."
Texten i låten var långt mer klok än jag trodde, den är ju så SANN!
Av våra tankar styrs vår färd i denna värld, som är så mycket större än vad vår hjärna kan föreställa sig.
Klokheter får vi till oss när vi vill, d.v.s. när vi lyssnar inom oss själva i en stunds frid och ro.
Julen är en fridens högtid, ändå verkar den ofta bli förvandlad till "stressens". Det är du och bara du själv som lägger denna press på dig. Oavsett hur din livssituation ser ut har du möjligheten att inte LÅTA dig bli stressad. DU kan ta befälet över dina tankar, du kan hoppa över "måsten", skala av och rensa bort bland krav, förväntningar, gamla invanda vanor, liksom bland maten på julbordet och paketen. Det kanske är dags att fira julen precis som du själv vill?
Ibland tror vi att andra förväntar sig saker av oss. Jag tänker på det gamla paret som i alla år hade delat på ett småfralla till frukosten. Den ena tog alltid överdelen därför att hen trodde att partnern ville ha underdelen. Partnern tog underdelen för att lämna överdelen till den förstnämnda (som ju egentligen ville ha underdelen...)
Angående julklappar så verkar, vad jag har hört från olika håll, barnen inte så intresserade av paket detta år. Kanske känns gemenskapen, lugnet och friden i denna snabbt snurrande värld viktigare även för barnen.
Trollkarlens hatt
Nedan följer mitt enklaste och roligaste lektips när ni tröttnat på dansen kring granen. Leken passar för alla mellan 2 och 102 år, inomhus eller utomhus. Man deltar efter förmåga. Deltagarna behöver vara minst två i antal och kan vara hur många som helst. Mina barnbarn i olika åldrar älskar leken och likaså jag själv :)
"Trollkarlens hatt": Som rekvisita kan man ta en ceps eller mössa om man inte har en hatt, man kan ha en pinne eller passande köksredskap som trollstav.
En (gärna vuxen eller ett äldre barn) tar första rollen som trollkarl/trollkvinna/häxa för att visa hur leken går till. Hen tar på hatten, läser en valfri trollformel påhittad eller bara "Akrakadabra simsalabim", sveper med staven och säger sedan t.ex: "Jag förvandlar er till lejon" (eller hästar, ormar, flugor, katter o.s.v). De andra blir genast det aktuella djuret och rör sig runt - (HUR man rör sig, "rätt eller fel" spelar ingen roll i sammanhanget, det är ingen "skola" utan det är glädjen i att röra sig och leka tillsammans vi vill komma åt!) När trollkvinnan/trollkarlen klappar i händerna släpper förtrollningen och alla blir människor igen. Någon annan får trollstaven i sin hand och hatten på huvudet - en ny häxa/trollkarl har uppstått.
När dansen och leken är slut kanske det kan passa med lite vila och en meditations-stund i tacksamhet över hur bra vi har det i detta land, med tak över huvudet, god mat och en skön säng att sova i. Kanske tänker vi på Jesus eftersom det är hans födelsedag vi firar? Vi vuxna kan i tysthet passa på att be för en planet med fred och frihet också när vi ändå är igång - ju fler vi är som tänker positiva tankar om den värld vi vill ha - ju snabbare "snurrar världen åt rätt håll".
Tack för att ni läste.
Jag önskar er en glädjefylld och FRIDFULL jul i gemenskap.
<3 Kjerstin